Onderdelen cursus verandermanagement

Wij zijn bezig om een cursus verandermanagement op te zetten en werken op dit moment met de onderdelen die in onderstaande mindmap te zien zijn. Door op het plaatje te klikken krijg je een groter beeld.

We zijn heel benieuwd naar jullie mening hierover. Welke onderdelen zijn volgens jullie de top 3 die er echt in moeten blijven, de bottom 3 die er wel uit mogen en de 3 die we vergeten zijn?

Michel Verweij, Ben Linders, André Heijstek

 

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

13 reacties op Onderdelen cursus verandermanagement

 1. Ronald schreef:

  Hoi Michel, Ben en Andre,

  Ik denk dat het Satir Change Model van waarde kan zijn voor de cursus. Zeker er in laten dus!

  gr Ronald

 2. Jan Jaap Cannegieter schreef:

  Hi Heren,

  De mindmap heb ik niet open geklikt, dus van mij krijgen jullie een niet-beinvloedde reactie. Naar mijn mening horen iig de volgende onderwerpen in een dergelijke training:
  – Veranderstijlen volgens De Caluwe, waarbij iedere veranderaar zich bewust moet zijn dat een goed verandertraject altijd alle kleuren bevat.
  – Politiek in organisaties. Ik kom er steeds meer achter dat het beheersen van politiek essentieel is, zelf ben ik het ook steeds meer aan het uitdiepen hoe en wat je moet doen om goed om te gaan met politiek. In termen van De Caluwe zit ik dus in mijn gele periode :-).
  -Sturen op doelstellingen. Teveel verandertrajecten gaan om het middel (agile, CMMI, Prince 2) en niet om het doel.

  Succes!

  Jan Jaap

 3. Frans Verouden schreef:

  Dag oud-collega’s,
  Goed initiatief deze site. Voor wat betreft de verandermanagement cursus zou ik een divers pakket aanbieden met de focus op de zachte kanten; context rondom de doelstelling van de veranderingen en formele methodieken maar daarnaast vooral aandacht voor het werkelijk laten beklijven van de verandering.

  Frans

 4. Pingback: Genieten van Russell Ackoff’s Management f-Laws | Andre Heijstek's Blog

 5. Pingback: Genieten van Russell Ackoff’s Management f-Laws | Veranderproject

 6. Wat is jullie doelgroep?

  • BenLinders schreef:

   We denken aan iedereen die met projectmatig veranderen te maken heeft, maar dat kan dan heel breed worden. In eerste instantie richten we ons op project- en programmamanagers, en lijnmanagers, medewerkers in project management offices (PMOs), leden van project stuurgroepen, CIOs en HR Managers. Maar ook mensen die betrokken zijn bij de implementatie en het managen van verandering voor zover dat (nog niet) projectmatig gedaan wordt.

   Helpt dit?

 7. BenLinders schreef:

  Ronald, Jan Jaap en Frans: Waardevolle reacties, bedankt!

  Satir zien wij als een model om de diverse stadia waarin een verandering kan zijn bespreekbaar te maken, inderdaad heel bruikbaar. De kleuren van Caluwe helpen je om diverse aspecten mee te nemen in de verandering. Over doelstelling loopt al een leuke discussie op onze blog (metric horror stories) dus dat hoort er zeker in. En beklijven bv. middels borging is iets waar het vaak aan ontbreek in verandertrajecten, inderdaad heel belangrijk.

  Thanks!

 8. Hoi Ben,

  Ik denk dat het belangrijk is dat je een stukje algemene theorie meegeeft (bv max 50% van de tijd), waarbij de nadruk ligt op het goed formuleren van een vraagstuk bij verandertrajecten (goede afbakening). Uit de praktijk blijkt vaak dat er wat afgesproken wordt en dat op een later moment blijkt dat de trekkers van het project niet eenduidig zijn over de formuleren. Doorvragen, doorvragen en nog eens doorvragen is essentieel in het begin.
  Verder zijn, m.i. het kleurendenken van Caluwe en wat standaardmodellen idd interessant.

  De overige 50% zou ik vullen met rollenspellen, naspelen van fictieve veranderprojecten en omgaan met emoties (weerstand ed). Mensen die zo’n cursus volgen willen toch vaak gevoel hebben bij hetgeen ze leren uit de cursus. Ikzelf ervaar het altijd als een extraatje als we tijdens de cursus kunnen oefenen met hetgeen we geleerd hebben (veilige omgeving) en hier feedback op krijgen.

  Misschien is het ook wel wat om bv na een half jaar nog eens bij elkaar te komen om ervaringen met elkaar door te spreken. Tussentijds kunnen er dan enkele contactmomenten via de mail zijn.

  Hopelijk heb je er wat aan, omdat ik minder op de inhoud zit en meer op de uitvoering.

  Groeten,
  Bianca van Zeeland

 9. Pingback: En de winnaars zijn … | Veranderproject

 10. Robert van Lieshout schreef:

  Heren, ziet er goed uit. Zou ik ook nog wel interessant vinden.
  Als ik kijk naar de beoogde doelgroep heb ik wel mijn bedenkingen. Welke projectmanager zit hier op te wachten? Ik zou denken dat je dan veel concreter en pragmatischer moet insteken dan op basis van de mindmap nu naar voren komt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *