Veranderprojecten

Met Prince 2, de PMBoK en Programma management als bekende en heersende aanpakken voor het managen van projecten en programma’s is er veel instrumentarium beschikbaar voor het managen van uw veranderingen. Voor “harde” projecten, waarin huizen of systemen als resultaat worden opgeleverd biedt dit instrumentarium goede oplossingen voor de meeste problemen waar de projectmanager tegenaan loopt. Het eisenpakket kan worden bepaald waarna op methodische wijze het product in deelproducten en maakactiviteiten kan worden opgebroken die op een voorspelbare manier worden gerealiseerd.
In “zachte” projecten, waar het doel niet het opleveren van producten is maar dat mensen ander werk doen of hetzelfde werk anders doen manifesteren zich een aantal kenmerken waardoor er vraag is naar een additioneel instrumentarium en een aantal wijzigingen in de projectvoering:
 Voor zachte projecten is het doel minder helder en minder tastbaar. Waar voor IT systemen of het bouwen van een huis de doelen kunnen worden ontworpen en omschreven waarna het voor een ieder helder is en in zijn uiteindelijke vorm tastbaar is; is het doel van bijvoorbeeld een professionele klantgerichte organisatie pas echt voor iedereen helder als het project gerealiseerd is en niet tastbaar.
 Zachte projecten hebben enorm veel stakeholders; zeker in relatie tot de omvang van de kern van het project. Een handje vol trainers, coaches en implementatiedeskundigen bedienen vaak hele afdelingen of bedrijven.
 Voor zachte projecten zijn er vele oplossingen mogelijk voor het bereiken van het doel die vooral door de stakeholders worden gewaardeerd. Voor IT projecten of andere realisatie projecten zijn er doorgaans architecten die een beperkt aantal oplossingen bepalen en waarderen.
Zachte projecten hebben daarom een op faciliteren gebaseerde projectmanagement stijl nodig met de volgende aanpassingen in de standaard projectvoering:
• Het project dient niet de realisatie van resultaten maar van doelen centraal te stellen. Waar voor realisatieprojecten de projectmanager het huis realiseert en de koper verantwoordelijk is voor het gelukkig zijn in het huis, is voor veranderprojecten geen resultaat van waarde als het niet gezamenlijk met de betrokken stakeholders is gerealiseerd.
• Involvering van stakeholders vraagt een incrementele aanpak om het uiteindelijke doel te realiseren. Aan de hand van de hierdoor opgedane ervaring en verkregen feedback kan de weg naar het doel worden bijgesteld, wat vaak cruciaal is in veranderprojecten.
• Waar volgens de projectmanagement methodes implementatie van het resultaat na afloop van het project dient plaats te vinden, is implementatie voor zachte projecten het enige resultaat dat telt en dus onderdeel van het project.
Daarnaast dient in deze projectvoering te worden opgenomen:
• Methoden om betekenis over te brengen
• Methoden om draagvlak te verkrijgen
• Methode om systemische problemen te onderkennen
• Methoden om individueel en teamgedrag te kunnen veranderen
Het succesvol kunnen managen van deze aspecten zijn volgens ons van doorslaggevende invloed op het succesvol managen van zachte projecten, niet alleen het toepassen van project management praktijken. Wat zijn jullie ervaringen in deze? Hoe pakken jullie dit aan? Hoe belangrijk is leiderschap volgens jullie?

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

2 reacties op Veranderprojecten

  1. Pingback: Een verandering leiden, wat heb je daar voor nodig? Communicatievaardigheden! | Veranderproject

  2. Pingback: Een verandering leiden, wat heb je daar voor nodig? Communicatievaardigheden! | Ben Linders

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *