Meerdaagse Training: Individu in Verandering

Organisatieverandering begint en eindigt met individuele veranderingen. In deze opleiding verkennen we individuele verandering in een organisatiecontext. Om hulp te kunnen bieden moeten we eerst begrijpen wat individuele verandering eigenlijk is en wanneer een individu open staat voor veranderen. Aansluitend op de individuele drijfveren kunnen we daarna hulp bieden en gezamenlijk de probleemsituatie en de bijbehorende oplosmethodiek verkennen. In de context van een organisatie zal individuele verandering zelden op zichzelf staan; het individu zal banden onderhouden met collega’s, klanten en leidinggevenden. We leren daarom hoe een verandering te realiseren die in deze context past en hoe we leiderschap kunnen geven of ontvangen om verdere verandering vorm te geven.

Door het ondersteunen van het individu in verandering ondersteun je de organisatie bij het realiseren van de benodigde veranderingen. In de aansluitende opleiding “projectmatig de organisatie veranderen” bieden wij inzicht in hoe organisatieverandering verder kan worden ondersteund met een projectmanagement- en een organisatieveranderings-aanpak. Beide opleidingen kunnen los van elkaar maar zeker ook tezamen worden afgenomen.

Tijdens de opleiding leer en ervaar je:

 • de psychologische aspecten rondom de verandering van een individu;
 • het bieden van hulp aan een individu in verandering;
 • probleemsituaties te herkennen en ervaring met de bijbehorende oplosmethodieken
 • welk leiderschap voor de verandering nodig is en hoe je jouw eigen leiderschapsvaardigheden kunt inzetten voor verandering;
 • hoe optimaal gebruik kan worden gemaakt van het in de organisatie aanwezige potentieel voor verandering.

Echt veranderen komt van binnenuit, in deze cursus leer je dit potentieel te ontdekken en te laten bloeien. Na afloop van deze opleiding ben je in staat om veranderingen effectiever in te voeren en tot succesvolle resultaten te komen.

Doelgroep

Coaches, consultants, projectmanagers of opdrachtgevers betrokken bij het doorvoeren van veranderingen waarbij mensen ander werk moeten uitvoeren of hetzelfde werk anders. Ook coaches of consultants die individuele verandering willen ondersteunen en/of verantwoordelijkheid willen nemen voor de projectmatige ondersteuning van een veranderproject en professionals werkzaam in veranderprojecten zijn welkom.

Onderwerpen

De volgende onderwerpen worden tijdens de opleiding Individu in Verandering behandeld:

 • Psychologie – de psychologische processen die je doormaakt tijdens een gewenste of ongewenste verandering.
 • Procesadvisering – een coachingswijze die bijdraagt aan het herkennen en aan het oplossen van de hulpvraag en hoe je deze wijze van coaching met een projectmanagementaanpak verbindt.
 • Complexiteitsdenken – de vaardigheid om probleemsituaties te herkennen als chaotisch, complex, gecompliceerd of simpel en de oplosmethodiek die daarbij hoort;
 • Systeemdenken – een methodiek toepasbaar op probleemsituaties met een sociale en/of politieke component.
 • Positief veranderen – een aanpak waarbij wordt gekapitaliseerd op al aanwezige sterke punten.
 • Leiderschap – de wijze van leiderschap en communicatie die bijdraagt aan de verandering
 • Open Space – een methodiek om de in de organisatie aanwezige kennis te ontsluiten.

Kosten

De kosten voor deze opleiding bedragen €1450, inclusief een dagdeel consultancy om het geleerde ook effectiever in jouw praktijksituatie toe te passen.

Het is ook mogelijk om een in company programma te maken.

Startmomenten

De opleiding start meerdere keren per jaar. Neem voor de exacte startdata contact op met Hogeschool Novi, door te mailen met info@novi.nl of te bellen met 030-7115615.

Lesplanning

 • De opleiding omvat 3 cursusdagen en 3 dagen zelfstudie.
 • De cursus wordt steeds op maandag gegeven, van 09.30 – 12.30 uur en van 13.30 – 16.30 uur.
 • De zelfstudie betreft het bestuderen van de uitgereikte theorie.
 • Het is wenselijk om het geleerde direct toe te passen in jouw eigen praktijksituatie. Om je daarin te begeleiden ontvang je ook 4 uur consultancy gedurende de opleiding. Dit vraagt ook een even zo grote inspanning van jou.
 • De totale studie-inspanning bedraag 36 uur.

Locaties

Utrecht

Hogeschool Novi

Veranderproject.nl geeft de Meerdaagse Training: Individu in Verandering in samenwerking met Hogeschool Novi; dé hbo opleider met een jarenlange historie en een grote kwaliteit, dé hbo opleider in Nederland voor ICT en bedrijfskunde in deeltijd.

2 reacties op Meerdaagse Training: Individu in Verandering

 1. Pingback: Samenwerking NOVI en Veranderproject.nl | Veranderproject

 2. Pingback: Samenwerking NOVI en Veranderproject.nl | Ben Linders

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *