Training: De Organisatie Organiseren

De training “De Organisatie Organiseren” helpt je om op een passende en effectieve wijze organisaties te begeleiden bij verandering:

 • Basisprincipes uit systeem- en complexiteitsdenken toepassen op organisatieanalyse en -ontwerp;
 • Verschillende typen situaties herkennen in organisaties en daar de juiste interventies op selecteren
 • Verbeteringen baseren op zwaktes en sterktes in de organisatie

Brochure De Organisatie Organiseren

Deze training is een onderdeel van de Leergang Verandermanagement. In onze leergang bieden we je de theorie van veranderen én laten je het veranderen zelf ervaren!

Na de cursus bieden we nog 1 uur kosteloos advies om het geleerde in de praktijk toe te passen.

Wat neem je mee naar huis?

 • kennis van systeemdenken toepasbaar op veranderprojecten;
 • kennis van complexiteitsdenken en de vaardigheid situaties te herkennen als complex of systemisch;
 • praktische ervaring uit de oefeningen;
 • concrete planning voor je eigen situatie;
 • praktijkvoorbeelden van de trainers en andere deelnemers.

Systeemdenken

Al te vaak proberen we problemen op te breken in deelproblemen om ze vervolgens op te lossen. Het risico bestaat dat de oplossing het probleem niet of slechts tijdelijk wegneemt. Systeemdenken is gericht op de patronen, verbanden en relaties tussen elementen die gezamenlijk een geheel vormen, in plaats van het onderzoeken van
deelsystemen. Systeemdenken geeft het inzicht om het echte probleem op te lossen en niet de symptomen. Sommige systemen laten zich zelf met dit systeemdenken niet beschrijven en aanpakken, daarvoor zijn technieken uit de complexiteitstheorie noodzakelijk.

In de cursus gebruiken we een realistische spelvorm om de systeemketen in een IT omgeving in beeld te krijgen. Vanuit deze analyse proberen we uit welke interventies wel en niet een positief effect op de situatie zullen hebben.

Veranderen vanuit sterktes

Na een evaluatie of audit weten we waar wat onze zwakke punten zijn. “Die moeten we gaan veranderen” is de aanpak die dan vaak gevolgd wordt. Herkenbaar voor velen, maar we zien ook dat het niet altijd werkt. Kan dat niet anders? Ja, door te veranderen vanuit je sterktes. Een techniek die daarbij helpt is “Oplossingsgericht Werken”.

We oefenen in de cursus met een interventie met oplossingsgericht werken, waarbij we de sterktes van het team benoemen, en daarna benutten om tot betere resultaten te
komen.

De oplossing is geen probleem!

Aanmelden

Je kunt je aanmelden voor de training “De Organisatie Organiseren” of een van de andere trainingen uit de leergang verandermanagement met een e-mail naar aanmelden@veranderproject.nl.

In de email geef je aan:

Praktische informatie

Cursusduur: 5 uur.

Deze cursusmodule geven wij als open inschrijving en in-company. Er zijn nog geen data gepland voor de open inschrijving. Mocht je interesse hebben in deze cursusmodule, neem dan contact met ons op via aanmelden@veranderproject.nl.

Wij vinden deze cursus € 350,- (ex BTW) per persoon waard, maar jij beslist welk bedrag je op de factuur zet. – Inclusief een working dinner en een afsluitende evaluatieborrel.

Annuleren kan kosteloos tot 10 werkdagen voor de cursusdag, bij latere annulering wordt de standaard waarde van de cursus (€350,-) in rekening gebracht. Vervanging door een collega is uiteraard mogelijk, laat ons wel even weten wie er naar de cursus komt?

Onze visie op veranderen

In onze leergang bieden we je de theorie van veranderen, én laten je het veranderen zelf ervaren! We zetten graag met jou ‘onze voeten in de modder’ en gaan onderweg. Om dit te bereiken zijn onze modules interactief, en gebruiken we b.v.  gaming om de praktijk zo dicht mogelijk te benaderen. Verder benutten we de sociale media voor het delen van kennis en ervaring, op onze website veranderproject.nl, en in de LinkedIn groep veranderproject, die exclusief is voor onze cursisten.

Voor ons is een training pas geslaagd als het geleerde gebruikt wordt door de cursisten. Daarom ondersteunt Veranderproject.nl je bij het gericht toepassen van de training in je eigen praktijksituatie, met een uur persoonlijke advisering van een van onze docenten. Dit uur ondersteuning is inbegrepen in de cursusprijs!

3 reacties op Training: De Organisatie Organiseren

 1. Pingback: Trainingsprogramma Veranderproject.nl najaar 2012 | Ben Linders

 2. Pingback: Trainingsprogramma najaar 2012 | Veranderproject

 3. Pingback: Oplossingsgericht werken, de medewerker als expert | Ben Linders

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *